Megfizethető lakhatás Szegeden – szociális bérlakások kiárusítása Szolnokon

Megosztás

A piaci árhoz képest töredékáron juthat szociális lakáshoz újabb harminc szegedi bérlő és családja. A most meghirdetett 28 és 68 négyzetméter közötti alapterületű önkormányzati szociális bérlakások havi díja 18 ezer 424 és 44 ezer 744 forint között mozog, de az új lakásrendeletnek köszönhetően még ebből az árból is komoly kedvezményt kapnak azok, akik rászorulnak – mondta Ambrus Regina a szeged.hu hírportálnak. 

Ez azt jelenti, hogy ha például valakinek 37 ezer 50 forint az egy főre eső havi jövedelme, akkor egy 30 ezer forintos bérlakásra akár 13 ezer forint kedvezményt is kaphat – bizonyos feltételek teljesülése esetén –, így mindössze 17 ezer forint bérleti díjat kell fizetnie havonta.

Ambrus Regina ezzel kapcsolatosan elmondta, az önkormányzat és az IKV célja ezúttal is az, hogy olyan rászoruló családok jussanak lakhatáshoz, akik piaci áron nem engedhetik meg maguknak a bérlést.

 Az augusztus 13. és szeptember 16. között pályázható lakások többsége panelházakban található, a harminc lakást jelenleg is felújítják, ezek közül kettő már elkészült.

Szegeden több mint hét éve tart a szociális bérlakásprogram, amiben már több mint 700 szociális bérlakást újított fel az önkormányzat, és adott át a rászorulóknak.

Szolnokon 2019-ben derült ki, hogy az önkormányzat két év alatt összesen 40 lakást adott el a bennük lakó bérlőknek, az összes lakást elképesztően olcsón értékesítették. Az átlagár alig volt több 2,5 millió forintnál. A szerencsés tulajdonosok nevét Szalay Ferenc polgármester adatvédelmi okokra hivatkozva nem adta ki. Az eladások alapját képező értékbecslésekért pedig külön pert kellett indítania az ügy felkarolójának, Radócz Zoltánnak (MSZP).

Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő és romaügyi főfelelős szolnoki szövetségese, Kozák Ferenc volt az egyik bérlő, aki nagyon baráti áron kapott meg egy 72 négyzetméteres belvárosi lakást.

A Lungo Drom helyi főembere alig három hónapig volt bérlő, amikor 4,1 millió forintért meg is vehette az önkormányzattól ingatlant. Kozák egy héttel később jelentős felárral tovább is adta a lakást. Az önkormányzati választás előtt nyilvánosságra került ügyben rövid nyomozást folytatott a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság, majd két hét után lezárta a vizsgálatot. A kecskeméti ügyészség szerint azonban rendőrök nem folytattak le teljes körű nyomozást, ezért törvénysértő volt a vizsgálat megszüntetéséről hozott határozat.

Kapcsolódó cikkek